Privacy and Copyright Statement

  1. Preamble
    1. ABX Express (Malaysia) Sdn Bhd, its subsidiaries and/ or affiliates including but not limited to UTS Logistics Sdn Bhd (hereinafter collectively referred to as “ABX Express”, “we”, “us” or “our”) commit to fully meet the requirements of the applicable data privacy law of Malaysia, i.e. the Personal Data Protection Act 2010. In doing so, we will ensure our staff comply to the strictest standards of security and confidentiality in respect of all personal information and data submitted by you to us via our products, services and website.
    2. This Privacy Notice (this “Notice”) describes how we collect, use, maintain, disclose and share your personal data and information about you and the choices that you can make about the way your information is collected, used, maintained, disclosed and shared.
    3. This Notice applies to all products, services and website available from ABX Express. We strongly recommend you to read this Notice before using any product, service and website of ABX Express. By using our products, services and/or website, you are agreeing to the current terms of this Privacy Notice and consenting to our use of your Personal Data provided by you to us.
  2. Information Collected
    1. Personal Data is information and/or data that identifies you as an individual or a corporation, such as your name, national identification number/company business registration (BR) number, date of birth, age, gender, nationality, mailing address, email address, mobile number, credit card account number, bank account number, occupation, financial information etc. When it is necessary, we may collect such other additional personal information from you to facilitate a transaction and/or to comply with all applicable anti-money laundering and/or counter-terrorist financing laws, anti-bribery and anti-corruption laws, other regulations and our internal policies.
    2. The Personal Data we collect from you can be either voluntary or obligatory. Voluntary personal data are those data that are not mandatory in order for us to provide you with our products and/or services and/or for your usage of our website. If you do not provide us with voluntary personal data, you may still sign up for certain part of our products and/or services and/or part usage of our website. On the other hand, obligatory personal data are those data that we require to provide our products, services and/or for your usage of our website. If you do not provide us with the obligatory personal data, we would not be able to render you with our products, services and/or for your usage of our website. Voluntary and obligatory personal data may differ for each services and products and will be indicated in the relevant application forms.
    3. You are not obliged to provide the Personal Data requested if you are not agreeable to this Privacy Notice. However, we may not be able to provide certain products and/or render certain services and/or allow your usage of the website, if you fail to do so and ABX Express shall not be held liable for any loss, damage, cost or expenses whatsoever in connection to your rejection in providing the required Personal Data for us to continue providing certain products to you and/or rendering certain services for you and/or allowing your usage of the website.
  3. How Do We Collect Your Personal Data
    1. We collect your Personal Data in various ways, including but not limited to :
      1. when you sign up for or use one of the many products and/or services we provide or when you register an account on our website; and/or
      2. when you contact us through various methods such as emails, letters, application forms and telephone calls. We may monitor or record the phone call for quality assurance, training and security purposes; and/or
      3. when we obtained any data and information from third party, i.e. legal representatives, regulatory and enforcement agencies, credit reference agencies etc; and/or
      4. when we obtained your personal data from your participation in our customer surveys or when you sign up for any courses, seminars, competitions or events organised by ABX Express; and/or
      5. from publicly available sources.
    2. We may also automatically collect device information when you install, access and use our services and/or browse through our website. This includes information such as mobile carrier, mobile device model, operation system, browser type and version, IP address, device platform (Android/ iOS), browsing platform etc.
    3. We may also collect service-related, diagnostic, and performance information. This includes information about your activity, log files, diagnostic, crash, website, referral URL and performance logs and reports.
    4. Cookies
      1. We use cookies to operate and provide our services, to remember your choices, such as your language preferences, and to customize our products and/or services for you.
      2. We also use cookies to help us keep your account, data and our products and/or services safe and secure.
      3. We use cookies to combat activity that violate our policies or otherwise degrades our ability to provide our products and/or services.
      4. We use cookies to better understand how people use our products and/or services so that we can improve them and to provide you with the best experience possible.
      5. You can adjust settings on your browser so that you will be notified when you receive a cookie. Please refer to your browser documentation to check if cookies have been enabled on your computer or to request not to receive cookies.
  4. Purpose For Which We May Process Your Personal Data
    1. To enable us to provide the products and/or render the services and/or for your usage of the website, we may need to process your Personal Data for purposes including the following :
      1. Processing your application for products and/or services, effecting transactions, payments and completing instructions or requests.
      2. Communicating with you including but not limiting to your enquiries.
      3. Providing products and/or services to you.
      4. Managing and maintaining your account with ABX Express.
      5. Operational purposes.
      6. Conducting customer due diligence checks as required by law and regulations, if any.
      7. Marketing and promotional purposes provided by us and/or our merchants.
      8. Statistical purposes.
      9. Establishment, continuation and management of your account with us.
      10. Handling and investigating complaints and/or resolving disputes.
    2. For some purposes in connection with the products you purchased/subscribed and/or service you have requested, we have a legal or regulatory obligation to process your personal data. These purposes include but are not limited to :
      1. The prevention, detection, investigation and/or prosecution of crime in any jurisdiction (including, without limitation, money laundering, terrorism, fraud and other financial crime).
      2. Identity verification, government sanctions screening and due diligence checks.
      3. To comply with the law, regulations, reporting requirements under financial transactions legislation, if any and demands of any authority or regulator.
  5. To Whom We May Disclose Personal Data
    1. Any member of ABX Express, including our employees, agents and advisers, may disclose your Personal Data to any of the following parties for any of the purposes specified below :
      1. Professional advisers (including auditors), third party service providers, agents or independent contractors providing services to support our business, website, products.
      2. Our business alliance partners who may provide services to you.
      3. A payment gateway service provider where the disclosure is in connection with the use of a card.
      4. Any court, tribunal, regulator, enforcement agency or any other authority or their agents.
      5. Any authority to conduct anti-money laundering related checks, for fraud prevention and detection of crime purposes.
      6. Anyone we consider necessary in order to provide and improve the services that we provide you.
      7. Anyone reasonably in relation to the products and/or services that we may provide to you.
    2. Personal data collected may be transferred, stored and processed in any country in which ABX Express operates. You are deemed to have agreed to, consented to and authorized us to disclose and/or transfer your Personal Data under the circumstances stated above, without further notification to you.
  6. Correction Of Your Information
    1. We are committed to ensure that Personal Data we hold about you is accurate, complete, not misleading and up to date. If there are any changes to your personal data or if you believe that the personal data, we have about you is inaccurate, incomplete, misleading, or not up to date, you may correct factual errors in your personal information that we have collected by sending us a request that credibly shows the error.
    2. To protect your privacy and security, we will take reasonable steps to verify your identity before making corrections. We reserve the right to charge you a reasonable fee if you request access to your data.
    3. Your Personal Data will be stored by us until it is no longer necessary to provide our products and/or services or your account is deleted, whichever is the later. This is a case-by-case determination depending on the nature of the Personal Data and/or the necessary legal compliance by ABX Express in accordance with the relevant law applicable to the country of service.
  7. Security
    1. Personal data may be transferred to, or stored at, a location outside of your country of residence, which may not have data protection law. The security of your personal data is important to us. We have technical and organisational security measures in place to safeguard your personal data. When using external service providers, we require that they adhere to security standards mandated by ABX Express. We may do this through contractual provisions. Regardless of where personal data is transferred, we shall take all steps reasonably necessary to ensure that your personal data is kept securely.
    2. However, you should be aware that methods of transmission over the Internet or methods of electronic storage is not 100% secure. Therefore, while we strive to protect your personal data against all possible unauthorized access, we are unable to guarantee its absolute security.
    3. You should safeguard your unique password, if any, by keeping it secret and confidential and never share these details with anyone.
    4. We may use third party payment gateway service providers to facilitate electronic transactions, if necessary. You shall take note of the privacy notice prepared by the third-party payment gateway service provider before completing your transaction. In view that the web browser and third-party payment gateway are not within the control of ABX Express, ABX Express will not be held liable for any loss, damage, cost and expenses arising from your use of the web browser and/or third-party payment gateway.
  8. Contact Us
    1. All requests regarding correction of your personal information should be made in writing to :

      Customer Service
      ABX Express (Malaysia) Sdn Bhd
      Lot 651, 1st Floor, Jalan Subang 1
      Taman Perindustrian Sg Penaga
      47600 Subang Jaya
      Selangor Darul Ehsan
      Tel : +603-80843111
      Email : [email protected]
    2. If you have questions regarding this Notice, please email us at [email protected].
  9. Changes To This Policy
    1. We reserve the right to update, revise, vary, modify, delete and/or amend this Notice at any time as we deem necessary. We shall notify you if we make any changes to the Privacy Notice and give you the opportunity to review the revised Privacy Notice before you choose to continue using our products, services and/or website. A copy of the latest revised Privacy Notice will be posted on our website at https://www.abxexpress.com.my and/or other places we deem appropriate.
- Updated on 25th May 2022 -
  1. Pendahuluan
    1. ABX Express (Malaysia) Sdn Bhd, anak syarikatnya dan/atau bersekutunya termasuk tetapi tidak terhad kepada UTS Logistics Sdn Bhd (selepas ini secara kolektifnya dirujuk sebagai “ABX Express”, “kami”atau “kita”) komited untuk mematuhi keperluan undang-undang yang berkaitan dengan privasi data yang terpakai di Malaysia dengan sepenuhnya, iaitu Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Dengan berbuat demikian, kami akan memastikan kakitangan kami mematuhi piawaian keselamatan dan kerahsiaan yang paling ketat berkenaan dengan semua maklumat dan data peribadi yang diserahkan oleh anda kepada kami melalui produk, perkhidmatan dan laman web kami.
    2. Notis Privasi ini ("Notis") menerangkan bagaimana kami mengumpul, menggunakan, menyimpan, menzahirkan dan mengkongsikan data dan maklumat peribadi anda berkenaan anda dan pilihan-pilihan yang anda boleh buat mengenai cara maklumat anda dikumpulkan, digunakan, disimpankan, dizahirkan dan dikongsikan.
    3. Notis ini adalah terpakai untuk semua produk, perkhidmatan dan laman web yang tersedia dari ABX Express. Kami amat mengesyorkan anda membaca Notis ini sebelum menggunakan sebarang produk, perkhidmatan dan laman web ABX Express. Dengan menggunakan produk, perkhidmatan dan/atau laman web kami, anda adalah bersetuju dengan terma-terma semasa Notis Privasi ini dan dengan ini memberikan persetujuan dengan penggunaan Data Peribadi anda yang dibekalkan oleh anda kepada kami.
  2. Maklumat yang Dikumpul
    1. Data Peribadi ialah maklumat dan/atau data yang mengenalpasti anda sebagai seorang individu atau sebuah syarikat, seperti nama anda, nombor pengenalan kebangsaan/nombor pendaftaran perniagaan syarikat (BR), tarikh lahir, umur, jantina, kewarganegaraan, alamat surat-menyurat, alamat e-mel, nombor telefon bimbit, nombor akaun kad kredit, nombor akaun bank, pekerjaan, maklumat kewangan dan sebagainya. Sekiranya diperlukan, kami juga mungkin mengumpul maklumat peribadi tambahan lain daripada anda untuk memudahkan transaksi dan/atau untuk mematuhi undang-undang anti-pengubahan wang haram dan/atau undang-undang pencegahan pembiayaan keganasan, undang-undang pencegahan sogokan dan rasuah, peraturan-peratuan lain serta dasar dalaman kami.
    2. Data Peribadi yang dikumpulkan oleh kami daripada anda adalah sama ada secara sukarela atau wajib. Data peribadi sukarela ialah data yang tidak wajib bagi membolehkan kami untuk membekalkan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kami dan/atau untuk penggunaan laman web kami oleh anda. Jika anda tidak memberikan kami data peribadi secara sukarela, anda masih boleh mendaftar untuk sebahagian produk tertentu dan/atau perkhidmatan tertentu kami dan/atau sebahagian penggunaan laman web kami. Sebaliknya, data peribadi wajib adalah data yang diperlukan oleh kami untuk membekalkan kami dengan produk, perkhidmatan dan/atau untuk penggunaan laman web kami oleh anda. Jika anda tidak memberikan kami data peribadi yang wajib, kami tidak akan dapat membekalkan anda dengan produk, perkhidmatan kami dan/atau untuk penggunaan laman web kami oleh anda. Data peribadi sukarela dan wajib mungkin berbeza untuk setiap perkhidmatan dan produk dan akan ditunjukkan dalam borang permohonan yang relevan.
    3. Anda adalah tidak berobligasi untuk membekalkan Data Peribadi yang diminta jika anda tidak bersetuju dengan Notis Privasi ini. Walau bagaimanapun, kami mungkin tidak dapat membekalkan produk tertentu dan/atau memberikan perkhidmatan tertentu dan/atau membenarkan penggunaan laman web oleh anda, jika anda gagal berbuat demikian dan ABX Express tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerosakan, kos atau perbelanjaan walau apa pun yang berkaitan dengan penolakan anda dalam memberikan Data Peribadi yang diperlukan untuk kami terus menyediakan produk tertentu kepada anda dan/atau memberikan perkhidmatan tertentu kepada anda dan/atau membenarkan penggunaan laman web oleh anda.
  3. Cara Kami Mengumpul Data Peribadi Anda
    1. Kami mengumpul Data Peribadi anda dalam beberapa cara, termasuk tetapi tidak terhad kepada :
      1. apabila anda mendaftar atau menggunakan salah satu daripada banyak produk dan/atau perkhidmatan yang kami bekalkan atau apabila anda mendaftar akaun di laman web kami; dan/atau
      2. apabila anda menghubungi kami melalui pelbagai kaedah seperti e-mel, surat-menyurat, borang permohonan dan panggilan telefon. Kami mungkin memantau atau merakam panggilan telefon untuk tujuan jaminan kualiti, latihan dan keselamatan; dan/atau
      3. apabila kami memperoleh sebarang data dan maklumat daripada pihak ketiga, iaitu wakil undang-undang, agensi kawal selia dan penguatkuasaan, agensi rujukan kredit dan sebagainya; dan/atau
      4. apabila kami memperoleh data peribadi anda daripada penyertaan anda dalam tinjauan pelanggan kami atau apabila anda mendaftar untuk sebarang kursus, seminar, pertandingan atau acara yang dianjurkan oleh ABX Express; dan/atau
      5. daripada sumber-sumber umum.
    2. Kami juga mungkin mengumpul maklumat peranti secara automatik apabila anda memasang, mengakses dan menggunakan perkhidmatan kami dan/atau menyemak imbas laman web kami. Ini termasuk maklumat seperti pembawa mudah alih, model peranti mudah alih, sistem operasi, jenis dan versi penyemak imbas, alamat IP, platform peranti (Android/ iOS), platform penyemakan imbas dan sebagainya.
    3. Kami juga mungkin mengumpul maklumat berkaitan perkhidmatan, diagnostik dan prestasi. Ini termasuk maklumat mengenai aktiviti anda, fail log, diagnostik, ranap sistem, laman web, rujukan url dan log prestasi dan laporan.
    4. Kuki (‘Cookies’) :
      1. Kami menggunakan kuki untuk mengendalikan dan membekalkan perkhidmatan kami, untuk mengingati pilihan anda, seperti pilihan bahasa anda, dan untuk menyesuaikan produk dan/atau perkhidmatan kami untuk anda.
      2. Kami juga menggunakan kuki untuk membantu kami memastikan akaun anda, data dan produk dan/atau perkhidmatan kami adalah selamat dan terjamin.
      3. Kami menggunakan kuki untuk memerangi aktiviti yang melanggar polisi kami ataupun yang merendahkan keupayaan kami untuk membekalkan produk dan/atau perkhidmatan kami.
      4. Kami menggunakan kuki untuk lebih memahami cara orang menggunakan produk dan/atau perkhidmatan kami supaya kami boleh menambah baiknya dan memberikan anda pengalaman terbaik yang mungkin.
      5. Anda boleh melaraskan tetapan pada penyemak imbas anda supaya anda akan dimaklumkan apabila anda menerima kuki. Sila rujuk kepada dokumentasi penyemak imbas anda untuk menyemak sama ada kuki telah didayakan pada komputer anda atau untuk meminta supaya tidak menerima kuki.
  4. Tujuan di mana kami mungkin mengendalikan Data Peribadi anda
    1. Untuk membolehkan kami membekalkan produk dan/atau memberikan perkhidmatan dan/atau untuk penggunaan laman web anda, kami mungkin perlu memproses Data Peribadi anda untuk tujuan termasuk yang berikut :
      1. Memproses permohonan anda bagi produk dan/atau perkhidmatan, melaksanakan transaksi, pembayaran dan melengkapkan arahan atau permintaan.
      2. Berkomunikasi dengan anda termasuk tetapi tidak terhad kepada pertanyaan anda.
      3. Menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda.
      4. Mengurus dan menyelenggara akaun anda dengan ABX Express.
      5. Tujuan operasi.
      6. Melaksanakan usaha wajar pelanggan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang dan peraturan, jika ada.
      7. Tujuan pemasaran dan promosi yang disediakan oleh kami dan/atau peniaga kami.
      8. Tujuan perangkaan.
      9. Penubuhan, penerusan dan pengurusan akaun anda dengan kami.
      10. Mengendalikan dan menyiasat aduan dan/atau menyelesaikan pertikaian.
    2. Untuk beberapa tujuan berkaitan dengan produk yang anda beli/langgan dan/atau perkhidmatan yang anda minta, kami mempunyai kewajipan undang-undang atau kawal selia untuk memproses data peribadi anda. Tujuan-tujuan tersebut termasuk tetapi tidak terhad kepada :
      1. Pencegahan, pengesanan, penyiasatan dan/atau pendakwaan jenayah dalam mana-mana bidang kuasa (termasuk, tanpa had, pengubahan wang haram, keganasan, penipuan dan jenayah kewangan lain).
      2. Pengesahan identiti, pemeriksaan sanksi kerajaan dan semakan usaha wajar.
      3. Untuk mematuhi undang-undang, peraturan, keperluan pelaporan di bawah perundangan transaksi kewangan, jika ada dan tuntutan daripada mana-mana pihak berkuasa atau pengawal selia.
  5. Kepada siapa kami mungkin mendedahkan Data Peribadi
    1. Mana-mana ABX Express, termasuk kakitangan, ejen dan penasihat kami, mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak berikut untuk mana-mana tujuan yang dinyatakan di atas :
      1. Penasihat profesional (termasuk juruaudit), pembekal perkhidmatan pihak ketiga, ejen atau kontraktor bebas yang membekalkan perkhidmatan untuk menyokong perniagaan,laman web dan produk kami.
      2. Rakan kongsi perniagaan kami yang mungkin membekalkan perkhidmatan kepada anda.
      3. Pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran di mana pendedahan itu berkaitan dengan penggunaan kad.
      4. Mana-mana mahkamah, tribunal, pengawal selia, agensi penguatkuasaan atau mana-mana pihak berkuasa lain atau ejen mereka.
      5. Mana-mana pihak berkuasa untuk menjalankan pemeriksaan berkaitan pencegahan pengubahan wang haram, untuk pencegahan penipuan dan pengesanan tujuan jenayah.
      6. Sesiapa sahaja yang kami anggap perlu untuk menyediakan dan menambah baik perkhidmatan yang kami bekalkan kepada anda.
      7. Sesiapa sahaja yang munasabah berhubung dengan produk dan/atau perkhidmatan yang kami mungkin bekalkan kepada anda.
    2. Data peribadi yang dikumpul boleh dipindahkan, disimpan dan diproses di mana-mana negara di mana ABX Express beroperasi. Anda adalah dianggap telah bersetuju untuk, memberikan persetujuan untuk dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan dan/atau memindahkan Data Peribadi anda di bawah keadaan yang dinyatakan di atas, tanpa pemberitahuan lanjut kepada anda.
  6. Pembetulan Maklumat Anda
    1. Kami komited untuk memastikan Data Peribadi yang kami pegang tentang anda adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Jika terdapat sebarang perubahan pada data peribadi anda atau jika anda percaya bahawa data peribadi yang kami ada tentang anda adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau bukan yang terkini, anda boleh membetulkan kesilapan fakta dalam maklumat peribadi anda yang telah kami kumpulkan dengan menghantar kepada kami permintaan yang menunjukkan kesilapan tersebut dengan sewajarnya.
    2. Untuk melindungi privasi dan keselamatan anda, kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk mengesahkan identiti anda sebelum membuat pembetulan. Kami berhak untuk mengenakan bayaran yang berpatutan kepada anda jika anda meminta akses kepada data anda.
    3. Data Peribadi anda akan disimpan oleh kami sehingga tidak diperlukan lagi untuk membekalkan produk dan/atau perkhidmatan kami atau akaun anda telah dipadamkan, yang mana terkemudian. Ini adalah penentuan kes demi kes bergantung pada jenis Data Peribadi dan/atau pematuhan undang-undang yang diperlukan oleh ABX Express menurut undang-undang berkaitan yang terpakai kepada negara perkhidmatan.
  7. Keselamatan
    1. Data peribadi boleh dipindahkan ke, atau disimpan di, lokasi di luar negara tempat tinggal anda, yang mungkin tidak mempunyai undang-undang perlindungan data. Keselamatan data peribadi anda adalah penting bagi kami. Kami mempunyai langkah keselamatan teknikal dan organisasi untuk melindungi data peribadi anda. Apabila menggunakan pembekal-pembekal perkhidmatan luaran, kami mengkehendaki mereka mematuhi standard keselamatan yang ditetapkan oleh ABX Express. Kami mungkin melaksanakan perkara ini melalui peruntukan di dalam kontrak. Tidak kira di mana data peribadi dipindahkan, kami mengambil semua langkah yang semunasabahnya perlu bagi memastikan data peribadi disimpan dengan baik.
    2. Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa kaedah penghantaran melalui Internet atau kaedah storan elektronik adalah bukan 100% selamat. Oleh itu, semasa kami berusaha untuk melindungi data peribadi anda daripada semua kemungkinan akses tanpa kebenaran, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlaknya.
    3. Anda harus melindungi kata laluan unik anda, jika ada, dengan menyimpannya secara rahsia dan sulit dan jangan sekali-kali berkongsi butiran ini dengan sesiapa pun.
    4. Kami mungkin menggunakan penyedia perkhidmatan gerbang pembayaran pihak ketiga untuk memudahkan transaksi elektronik, jika perlu. Anda hendaklah mengambil perhatian tentang notis privasi yang disediakan oleh pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran pihak ketiga sebelum menyelesaikan transaksi anda. Memandangkan penyemak imbas web dan gerbang pembayaran pihak ketiga tidak berada dalam kawalan ABX Express, ABX Express tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerosakan, kos dan perbelanjaan yang timbul daripada penggunaan pelayar web anda dan/atau gerbang pembayaran pihak ketiga.
  8. Hubungi kami
    1. Semua permintaan berkenaan pembetulan maklumat peribadi anda seharusnya dibuat secara bertulis kepada :

      Khidmat Pelanggan
      ABX Express (Malaysia) Sdn Bhd
      Lot 651, 1st Floor, Jalan Subang 1
      Taman Perindustrian Sg Penaga
      47600 Subang Jaya
      Selangor Darul Ehsan
      Tel : +603-80843111
      Emel : [email protected]
    2. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis ini, sila e-mel kami di [email protected].
  9. Perubahan kepada Polisi ini
    1. Kami merizabkan hak untuk mengemas kini, menyemak, mengubah, mengubah suai, memadam dan/atau meminda Notis ini pada bila-bila masa yang kami anggap perlu. Kami akan memaklumkan anda jika kami membuat sebarang perubahan kepada Notis Privasi ini dan memberikan anda peluang untuk menyemak Notis Privasi yang telah dipinda sebelum anda memilih untuk terus menggunakan produk, perkhidmatan dan/atau laman web kami. Sesalinan Notis Privasi terkini yang dipinda akan disiarkan di laman web kami di https://www.abxexpress.com.my dan/atau tempat-tempat lain sebagaimana yang kami anggap sesuai.
- Dikemaskini pada 25 Mei 2022 -